• 065 536 579
  • Удружење за очување традиције Приједор
 Радионица “Шта се крије иза маске” одржана у Приједору

Радионица “Шта се крије иза маске” одржана у Приједору

У лапидаријуму Музеја Козаре у Приједору вечерас је одржана радионица под називом “Шта се крије иза маске”.

Радионицу су реализовали Музеј Козаре и Удружење за очување традиције Приједор поводом обиљежавања Дана европског културног насљеђа.

Виши кустос за етнологију у Музеју Козаре Марија Радаковић изјавила је да то културно насљеђе треба да се пренесе на сљедеће генерације, те је управо због тог разлога ова мала радионица окупила најмлађе Приједорчане предшколског узраста.

“Мислимо да врло рано треба почети с тим да дјеца знају ко су, одакле су, а маске су нам биле опредјељење највише зато што не треба пуно материјала и што у карактеристичне за неке народне обичаје”, навела је Радаковићева која је данас била један од три руководиоца радионице.

Дипломирани васпитач за традиционалне игре Марина Крнета рекла је да се Дан европског културног насљеђа обиљежава од 1985. године у Француској, а од 1999. године ово је постала традиционална јесења манифестација и ове године тема је насљеђе и образовање.

“Ми смо одлучили да тему усмјеримо ка маскама и маскирању повезано са традиционаним маскама и данашњицом, а за израду маски користило смо старе новине, брашно и воду”, рекла је Крнета.

Директор Удружења за очување традиције Приједор Жељко Шормаз изјавио је да је удружење основано са циљем преношења традиције и обичаја на млађа покољења.

“Нема ништа љепше од овог дана када дјецу од пет-шест година учимо једној интересантној активности прављења или осликавања маски које су дио обичаја везаних за традицију нашег народа”, рекао је Шормаз.

Он је додао да је ово била једна од активности у овом традиционално васпитно- образовном центру чија је чланица Милана Ћулибрк била трећи руководилац ове радионице.

72 Comments

Comments are closed.